BELGISCH WIT-BLAUW
Het Belgisch wit-blauw is een kruising van de Engelse Durham met lokale veerassen. Deze dieren zijn van oorsprong een dubbeldoelras maar vandaag de dag voornamelijk een vleesras.
Dieren van het vleestype nemen een heel sterke bespiering aan. Men spreekt hier over het dikbilfenomeen. Ze vertonen blauw-wit-zwart rond de nek.
Het vlees is van een uitstekende kwaliteit: mager en sappig dankzij zijn fijne vleesvezels is dit het meest malse vleesras.
ROODBONT
Het Kempens rund werd gekruist met de rode variant van de Friese Holstein en werd zo een dier met goede melkkwaliteiten en licht uitgesproken vleeskwaliteiten.
De Roodbont is een robuuste, vrij vroegrijpe, sobere melkkoe. De haarkleur is rood, waarbij de rode lakken duidelijk afgelijnd zijn ten opzichte van de witte delen.
Het Roodbont vee is sterk en levenskrachtig waardoor we fijn vezelig vlees, mager en smakelijk.