BELGISCH WIT-BLAUW

Het Belgisch wit-blauw is een kruising van de Engelse Durham met lokale veerassen. Deze dieren zijn van oorsprong een dubbeldoelras maar vandaag de dag voornamelijk een vleesras.

Dieren van het vleestype nemen een heel sterke bespiering aan. Men spreekt hier over het dikbilfenomeen. Ze vertonen blauw-wit-zwart rond de nek.

Het vlees is van een uitstekende kwaliteit: mager en sappig dankzij zijn fijne vleesvezels is dit het meest malse vleesras.

ROODBONT

Het Kempens rund werd gekruist met de rode variant van de Friese Holstein en werd zo een dier met goede melkkwaliteiten en licht uitgesproken vleeskwaliteiten.

De Roodbont is een robuuste, vrij vroegrijpe, sobere melkkoe. De haarkleur is rood, waarbij de rode lakken duidelijk afgelijnd zijn ten opzichte van de witte delen.

Het Roodbont vee is sterk en levenskrachtig waardoor we fijn vezelig vlees, mager en smakelijk.

WEST-VLAAMS ROOD

Het vindt zijn oorsprong in Frans-Vlaanderen en in West-Vlaanderen. Het is een dubbeldoelras, wat betekent dat het zowel voor melk- als voor vleesproductie werd gehouden.

De rode koe is een groot, lang en zwaar dier. Het is een vroegrijp ras dat ook gekend is om zijn grote groeikracht en zijn uitstekende vleeskwaliteit.

Op jaarbasis bestaat het rantsoen van de dieren vooral uit graslandproducten. Dit zorgt voor fijn vezelig vlees, licht vetdooraderd, donker, mals en smakelijk.