LIMOUSIN

Limousin runderen zijn oorspronkelijk afkomstig uit het Franse Centraal-Massief.
Limousins worden nooit gekruist. Een zuiver ras dus, zonder genetische manipulatie,
met een stamboek van meer dan een eeuw.

De dieren krijgen natuurlijke voeding van eigen bodem, tijd om te groeien.
De Limousin is wijdverspreid omdat het zich makkelijk aanpast aan verschillende
klimaten en eenvoudig te onderhouden is.

Het vlees heeft een fijne vezel en is uitstekend van kwaliteit.
Het wordt gekenmerkt door een mooie rode kleur, speciale dooradering,
heerlijke sappigheid en bijzondere malsheid.

CHAROLAIS

Het Charolais rund vindt zijn oorsprong in de 18de eeuw in de Franse regio Charolles in de Bourgognestreek.

Charolais runderen zijn creme kleurig, hebben een hoge groei en een uitstekende opbrengst. Ze geven in verhouding tot het beendergestel veel vlees en weinig vet.

Doordat deze dieren grazen op uitgestrekte weilanden bezaaid met kruiden en luzerne krijgt het vlees een kruidig parfum. Het vlees heeft een donkere kleur en is zeer mals en vol van smaak.

AUBRAC

Een authentiek Frans ras uit het Centraal Massief. In eerste instantie een zuiver melkras, nadien met kruisingen.

De Aubrac koeien zijn makkelijk te herkennen aan hun zwart omrande ogen. De vacht is variërend van zacht bruin tot bruin en wat grijs en hebben oplopende horens naar buiten.

Ze worden volgens een strikt lastenboek gekweekt wat resulteert in een uitzonderlijk smaakvol, kruidig en mals vlees.

NORMANDE

Het rund heeft een onregelmatige, roodbruin gevlekte huid en een korte kop. Het is een dubbeldoelras. Dit betekent dat het zowel voor zijn melk- als vleesproductie wordt gehouden. Melk van deze koe leent zich uitstekend voor het maken van kazen. Zo is de wereldbekende Camembert afkomstig van melk van het Normande rund. Door de jodium die in de lucht hangt heeft het vlees een ziltige smaak. Het vlees kent een lichte vetdooradering.

ROUGE DES PRES

BLONDE D’AQUITANE

De Blonde d ‘Aquitaine is ontstaan rond 1960 in de zuidwest Franse regio Aquitaine en is een kruising van 5 rassen waaronder Limousin en Charolais.

De runderen hebben een grote gestalte, gekenmerkt door de enorme lengte van het lichaam, een dikke ronde bespiering en een uitermate fijnheid van huid
en beenderen.

Het vlees is over het algemeen mager, gezond, smaakvol en mals. Het is zeer fijn van draad, sappig en dieprood van kleur.

MAINE ANJOU

Het Maine-Anjou ras komt van de Loire streek en is een kruising van een melkras en een vleesras.

Het is een “outcross” ras en de runderen zijn geschikt om het hele jaar buiten te verblijven. In de winter worden de runderen bijgevoerd met hooi.

Het vlees is rijk aan smaak, mooi van kleur en van constante kwaliteit.
Maine-Anjou vlees heeft een mooie uitgesproken rode kleur, fijne structuur en juiste rijpheid.

SALERS

De Salers is een rood ras uit het Franse Centraal Massief.

De runderen lijken op het Vlaamse rode ras maar hebben lange en kromme hoorns. Salers zijn runderen met een gelijke donkerrode, krullende vacht.

Op basis van voedsel dat uitsluitend uit grassen en kruiden bestaat, produceren ze heel mals, vetarm en smaakrijk vlees. In Frankrijk wordt het onder een beschermd label verkocht.

HOLSTEIN

Het Holstein ras is gekend om zijn grote gestalte en zwart-witte kleurpatroon. Het is een van de belangrijkste, al dan niet het belangrijkste melkvee ter wereld. Hun dieet bestaat voornamelijk uit grassen, bloemen en Alpenkruiden, verder aangevuld met hooi en granen. Door hun stressvrije leefomgeving en aangepast dieet heeft het vlees een krachtige, uitgesproken smaak. Het vlees heeft een grove, maar toch zeer malse structuur, en is sterk gemarmerd.

MONTBELIARDE

Rood-wit bonte koe uit het Franse Jura gebergte. Is van oorsprong een melkras maar is door de sterke gespierdheid ook geschikt als vleesras. Het vlees van de montbéliard is altijd mooi dooraderd met vet en donker van kleur. De smaak is kruidig en boterachtig (door het vet).