ABERDEEN BLACK ANGUS

Afkomstig uit de County of Aberdeen in Noordoost Schotland.

De vacht is zwart met satijn haar. Dieren van korte bouw maar hoog gewicht: vrouwelijk dier 600 à 700 kg, mannelijk dier 1000 à 1100 kg .

Het moet voldoen aan 4 kwalificaties: uitstekende “marmeren textuur”, superieure kleur en textuur, specifieke diktes afhankelijk van de snit «Certified Angus Beef».

HEREFORD

Afkomstig uit het zuidwestelijke deel van Engeland, tegen de grens met Wales.

Er zijn zowel gehoornde als ongehoornde Herefords.
Doordat de dieren het hele jaar buiten lopen, groeien ze minder snel dit komt wel ten goede van de smaak en de kwaliteit van het vlees, het vlees bevat meer omega-3 onverzadigde vetzuren.

Het vlees van de Hereford is sterk gemarmerd.

CHAROLAIS

De charolais is wit tot cremekleurig en heeft een korte, brede kop. De schofthoogte gaat van 135 tot 155 cm. De stieren kunnen tot 1400 kg wegen. De koeien wegen tussen 700 en 900 kg. Charolais is een van de betere vleestypes bij runderrassen.

DEXTER

De Dexter is het kleinste van de Europese runderrassen.  Het ras is qua hoogte ongeveer twee derde van een zwartbonte melkkoe.

Het is een ras dat oorspronkelijk afkomstig uit het zuidwesten van Ierland.  De Dexter is een ras kleine runderen waarbij de volwassen koeien tussen de 270 en 320 kilogram wegen. Dexters worden geclassificeerd als een dubbeldoelras, voor zowel melk als vlees.

LIMOUSIN

De Limousin is een oud ras en werd oorspronkelijk als ‘werkpaard’ ingezet, vanwege zijn sterke spieren.

De runderen zijn vroegrijp, eenvoudig te onderhouden en passen zich makkelijk aan verschillende klimaten aan. Limousins zijn groot: koeien 1.50 – 1.60 meter en stieren 1.70 – 1.80 meter. De runderen hebben een roodbruine vacht.

Het vlees van Limousin-runderen wordt hoog aangeschreven vanwege de pure, natuurlijke vleessmaak.

SIMMENTAL

De Simmental-runderen staan bekend om hun snelle groei in gewicht.

Het zijn zogenaamde dubbeldoelrunderen: geschikt voor vlees- en melkproductie. De vacht van deze runderen is van oorsprong roodbont met wit vlekken. Maar er bestaan ook volledig zwarte Simmental-runderen.

Het vlees heeft een goede vetbedekking en marmering.

SHORTHORN

De Shorthorn of Durham is eenrundveeras dat ontstond in Noordoost-Engeland in de 18e eeuw en dat oorspronkelijk een dubbeldoelras was.

In de 19e eeuw was het een rundveeras met grote verspreiding in West-Europa en Noord-Amerika en stond het aan de basis voor enkele moderne rassen, zoals het Belgisch witblauw.